ASSAMBUS medlemsmöte 21 okt:
Grioter och berättartradition i Burkina Faso – filmvisning av dokumentären ”Soutigui Koyaté”

Inledningsvis berättade Dani Kouyaté, regissör och filmskapare, kort om grioterna – traditionsbärarna, eller som Dani uttrycker det ”Västafrikas bibliotek”, i en övergångstid. Filmen som sedan visade är en dokumentär om hans far, grioten Sutigou Koynaté.

Efter filmen berättade Dani och hans kollega Berni Goldblat, också filmregissör och producent, om hur och varför grioternas roll som traditionsbärare, en roll man föds in i, nu förändras från generation till generation. Mindre och mindre tid finns för att överföra kunskap på muntligt sätt. Skolan, kravet på formell inkomst och religionernas motverkan är omständigheter som försvårar traditionsöverföringen. I viss mån har dock andra metoder, hantverk och konstarter övertagit en del av traditionsförmedlingen. Soutiguis arbete inom teatern och Danis filmregisserande är exempel på detta.

Flera av mötesdeltagarna berättade och kommenterade om hur de upplevt och upplever grioternas roll i Burkina Faso. Samtalet var verkligen mycket intressant och skapade nya kunskaper för oss alla.

Berni Goldblat, som regisserat bl. a. långfilmen ”Wallay”, berättade om arbetet med att skapa ett film och kulturcenter i Bobo Dioulasso. Berni, som är uppvuxen i Sverige, var på besök här för första gången på 27 år och hans deltagande i vårt möte var mycket uppskattat.  

Medlemsmötet samlade ett knappt tjugotal personer.

 

Text: Maria Köhler.